La finestra de fusta i el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE)

20/12/2017

El Codi Tècnic de l'Edificació juga un paper essencial en l'optimització, seguretat, habitabilitat, sostenibilitat i estalvi energètic en la construcció, però quina és relació de la finestra de fusta i el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE)?

El CTE en establir requisits en els aspectes anteriorment enumerats, ha contribuït a grans avenços en la fabricació de finestres de fusta en els últims anys, millorant la qualitat de les finestres de fusta i convertint-se en un element imprescindible en l'estalvi energètic i l'aïllament acústic.

La finestra de fusta no és el que era, la fabricació de finestres de fusta apliquen una tecnologia que els permet obtenir sofisticats dissenys, una alta durabilitat, aïllament i estanquitat, a més s'ha reduït al mínim el seu manteniment. A tot això, cal afegir que la fusta destaca per la seva resistència, adaptabilitat, disponibilitat i versatilitat. És un material amb beneficis per a la salut, natural, sostenible i amb propietats que li fan per si un gran aïllant.

PROPIETATS DE LES FINESTRES

Les finestres, independentment de la matèria primera dels seus perfils (fusta, alumini o PVC), tenen sis característiques fonamentals:

Permeabilitat a l'aire
Estanquitat a l'aigua
Comportament enfront de l'acció del vent
Aïllament acústic (al soroll aeri)
aïllament tèrmic
propietats òptiques

Les tres primeres depenen del sistema de fusteria. Les referents a l'aïllament es deuen tant a la perfileria com al vidre, sent les propietats òptiques només atribuïbles al vidre.

Permeabilitat a l'aire

La permeabilitat a l'aire és la propietat d'una finestra tancada de deixar passar aire quan es troba sotmesa a una pressió diferencial i és fonamental per satisfer el requisit bàsic d'habitabilitat de la LOE -Llei d'Ordenació de la Edificació- relativa a l'estalvi d'energia i aïllament tèrmic, ja que l'energia consumida a l'escalfar l'aire que s'infiltra acostuma a ser molt superior a la que es perd per transmissió a través de la finestra.

D'altra banda, la renovació d'aire dels recintes interiors d'un edifici és bàsica per al confort i pot confiar parcialment a la permeabilitat a l'aire de les finestres. També és fonamental una permeabilitat baixa per l'aïllament del soroll aeri a través de la finestra.

Estanquitat a l'aigua

La estanquitat a l'aigua és la capacitat d'una finestra tancada d'oposar-se a les infiltracions d'aigua. Aquesta propietat és fonamental per satisfer el requisit bàsic d'habitabilitat de la LOE relatiu a higiene, salut i medi ambient.

Comportament enfront de l'acció del vent

L'acció del vent sobre els edificis es transforma en esforços de pressió o depressió sobre la superfície de vidre que es transmeten a la façana a través dels perfils de les fulles i cèrcols de les finestres.
El comportament de la finestra enfront de l'acció del vent és fonamental per satisfer el requisit bàsic de seguretat de la LOE relativa a la seguretat d'utilització.

Aïllament al soroll aeri

És la capacitat d'impedir l'entrada de soroll a l'interior de l'habitacle. L'aïllament de la finestra al soroll aeri és fonamental per satisfer el requisit bàsic de la LOE relatiu a l'habitabilitat.

Aïllament tèrmic

És la capacitat d'impedir l'entrada de calor o fred a l'habitacle. Les finestres influeixen de manera decisiva en el comportament energètic de l'edifici. De les finestres depèn en gran mesura l'estalvi en el consum energètic i la reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera.

LA FINESTRA DE FUSTA

La finestra de fusta, a més de ser un element constructiu funcional, és una alternativa en línia amb les tendències actuals de la decoració i l'interiorisme, sobretot a causa de la seva calidesa i bellesa. Hi fustes de diferents tons, a més es poden cobrir amb lasurs semitransparents que modifiquin el to o pintures opaques que donen un color personalitzat opac.

Les finestres de fusta es poden instal·lar en obra nova o rehabilitació, amb tota mena de formes; rectes, de punt rodó o trapezoïdal, amb una varietat de mesures i acabats infinita, i amb complements i versions com els porticons, embarretados, porticons, corredisses o plafons, els fabricants espanyols de finestres de fusta disposen avui de tecnologia, mitjans i personal capaços d'adaptar el producte a les necessitats concretes que implica cada obra, en funció de la zona geogràfica i exigències tècniques de la mateixa.

La fusta és un material viu i natural, de manera que les possibles variacions dimensionals que es poguessin produir avui dia queden solucionades gràcies a la col·locació d'una junta d'estanqueïtat termoacústica, col·locada en tot el perímetre del perfil, que assegura un contacte permanent entre el marc i la fulla que absorbeix aquestes possibles variacions dimensionals.

La tecnologia actual permet dissenyar perfils de fusta amb doble galze, cavalcaments i orificis de desguàs, amb gruixos que permeten l'ús de vidre senzill, doble, triple ... A més la fusta que s'empra en els perfils té un tractament que la protegeix enfront d'agents atmosfèrics i els atacs d'insectes i altres agents xilòfags.

LA FINESTRA MIXTA

La finestra de fusta i alumini suposa, des de fa uns anys, un nou concepte en fusteria. Tradició, tecnologia i estètica s'han unit per oferir als prescriptor i usuari nous dissenys, normalment d'extraordinària qualitat. Aquesta solució s'uneix a la bellesa i el color de la fusta els avantatges tècnics de l'alumini. El conjunt és un perfecte aïllament tèrmic i acústic, tant a l'aire com a l'aigua; i a tot això s'uneix l'absència total de manteniment.

Fabricades en fusta massissa o laminada, amb un recobriment exterior d'alumini, les finestres mixtes garanteixen una màxima estabilitat i l'absència de manteniment. Disponibles en una àmplia gamma de fustes, aluminis i tintats, així com amb tot tipus d'obertures, ofereixen a l'instal·lador i al client una nova solució per a personalitzar cada espai en harmonia amb les necessitats de construcció, l'arquitectura i la decoració.

Els perfils d'alumini s'uneixen normalment a la fusta mitjançant uns clips de fixació subjectes a la guia del perfil d'alumini, permetent els moviments independents dels dos components, mantenint una unió forta i duradora i assegurant la seva estabilitat davant dels canvis de temperatura i humitat.

En mostrar la cara d'alumini a l'exterior, i la de fusta cap a l'interior, aquest producte redueix a la mínima expressió la necessitat del seu manteniment. Així, qualsevol vernís o lasur és apte per a protegir i decorar la fusta de la finestra durant molt de temps.

La finestra i el medi ambient

Els productes de fusta emmagatzemen el carboni. La fusta presenta un cicle de carboni tancat. Augmentar el consum de les finestres de fusta serviria per incrementar els estocs de carboni emmagatzemat, i per tant facilitaria el compliment dels compromisos del protocol de Kyoto. La fusta és un material renovable i reciclable. A Espanya el percentatge de fusta quan la vida útil acaba i és recuperada i integrada novament en la cadena de producció és molt elevat, el 70%.

A més els aprofitaments forestals ajuden al manteniment de les muntanyes, si pot aplicar els plans de gestió i la fusta es talla en acord al que prescriu un pla elaborat per un enginyer forestal o de muntanyes, que decideix de tallar sota criteris de sostenibilitat que defineix la silvicultura com a ciència. Les principals causes de desforestació avui en dia no es deuen als aprofitaments forestals per a fusta sinó a la curta de fusta per a llenya i biomassa en països en vies de desenvolupament i els canvis d'ús del sòl per a agricultura.

Certificació i qualitat

La Marca N d'AENOR per a finestres i el segell de qualitat de AITIM són avui la garantia de qualitat per a tècnics, promotors, constructors i usuaris, ja que significa que les finestres que l'ostenten compleixen les especificacions tècniques certificades, sempre que el vidre i la instal·lació en obra s'executin correctament, preferentment pel propi fabricant de la finestra, o s'executin per personal qualificat seguint les instruccions d'aquell i sota la seva supervisió.

El segell de qualitat de AITIM per a finestres de fusta es basa en el control de la qualitat del material utilitzat, la seva permeabilitat a l'aire, estanquitat a l'aigua i resistència al vent, així com la resistència de les ferramentes.

La norma de producte EN 14351-1 és la que afecta la finestra, les seves característiques i prestacions. El CEN / CT-33 havia sol·licitat a la Comissió Europea l'ampliació del període de coexistència (productes amb i sense Marcat CE) que normalment és de 12 mesos, i que per a les finestres sigui de 24 mesos, en raó que afecta petites i mitjanes empreses fabricants.

Font: https://www.construible.es/2006/08/05/el-cte-y-la-ventana-de-madera