Construcció eficient, sí però amb rigor

Menys de l'1% de la construcció nova a Espanya compleix l'estàndard Passivhaus

08/12/2017

Avui compartim amb vosaltres aquest excel·lent article escrit per ADELINA URIARTE, PRESIDENTA DE LA PLATAFORMA D'EDIFICACIÓ PASSIVHAUS:

Molt s'està parlant de construcció Passivhaus i és, probablement, perquè la normativa europea sobre eficiència energètica ha provocat que tant professionals del sector immobiliari i de la construcció com a ciutadans i administracions públiques incrementin els seus esforços i interès per avançar en la construcció d'edificis energèticament eficients.

El fet que Espanya hagi de traslladar la directiva europea 2010/31 sobre eficiència energètica, que exigeix ​​als estats membres de la UE que tots els seus edificis públics siguin Edificis de Consum Gairebé Nul (ECCN) a partir del 31 de desembre de 2018 i que tots els edificis, sense excepció, ho siguin a partir del 31 de desembre de 2020, és sens dubte un motiu clau per remarcar la importància de la construcció eficient.

Tot i la influència que està adquirint aquesta forma d'edificar, menys de l'1% dels nous edificis construïts a Espanya compleix amb l'estàndard d'eficiència energètica Passivhaus, el més exigent en límits de consum energètic dels que hi ha al mercat. Una construcció Passivhaus és un producte definit clarament, distintiu i consolidat, que aporta nombrosos beneficis per al consumidor i per al medi ambient. Però és important alertar que comencen a donar-se massa sovint exemples que es fan passar per tal sense ser-ho, i que no han complert els requisits i prestacions de l'estàndard Passivhaus.

Una casa amb certificació Passivhaus garanteix el consum gairebé nul d'energia per a la climatització permetent un estalvi energètic de fins al 90% enfront del d'un edifici convencional; evita defectes o patologies en els edificis que propicien la formació de condensacions o floridures; arriba excel·lents nivells de confort tèrmic i una altíssima qualitat de l'aire interior. A més, disminueix sensiblement la petjada de carboni i altres danys ambientals derivats del malbaratament d'energia i, encara que el seu cost de construcció pot ser lleugerament superior (entre el 3% i el 8%, en els pitjors casos) al d'un edifici "no passiu ", el cost global de l'edifici, al qual sumem el cost energètic durant la seva vida útil, és més econòmic ja que aquesta diferència inicial s'amortitza entre els primers 5 i 10 anys d'ús, segons la mida de l'edificació, gràcies a l'elevat estalvi en la factura energètica.


Durant els últims 25 anys l'institut Passivhaus s'ha encarregat del monitoratge exhaustiva dels edificis Passivhaus, el que ha permès demostrar i validar la garantia de qualitat de l'estàndard. D'altra banda, és important obtenir la certificació Passivhaus atorgada per un certificador independent i autoritzat perquè és un mecanisme de garantia de qualitat que assegura que aquests requisits es compleixen i només així estarà recolzada i recomanada per l'Institut Passivhaus i per la Plataforma d'Edificació Passivhaus (PEP).

Una casa amb certificació Passivhaus garanteix el consum gairebé nul d'energia

Des PEP reivindiquem l'estandardització a Espanya de la construcció de ECCN sobre la base de l'estàndard Passivhaus que, aplicat el clima espanyol, exigeix ​​que la demanda d'energia necessària per a calefacció i/o refrigeració sigui menor o igual a 15kWh/m² a l'any i la energia primària utilitzada per l'edificació no ha de superar els 120kWh/m² a l'any. Garanteix a més la quasi total absència d'infiltracions d'aire (igual o per sota a 0,6 renovacions/hora a 50 pascals).

En aquesta línia, gràcies al col·lectiu de més de 500 associats que conformen la Plataforma i tots aquells que se sumin en el futur, serem capaços de continuar la nostra tasca de reivindicar una legislació més exigent i divulgar, traslladar experiències i coneixement en el camp de la construcció eficient tant a administracions públiques com a professionals de la construcció i ciutadans.

El soci de PEP representa pràcticament tota la cadena de valor del sector immobiliari i de la construcció. Si bé el perfil predominant (52% del total) és el d'arquitecte, la Plataforma compta amb el suport de professionals diversos, entre d'altres, arquitectes tècnics, aparelladors, enginyers o promotors i té presència a tota la geografia espanyola.

A través d'aquest post animo a tots aquells interessats a treballar per la construcció energèticament eficient a que se sumin a la nostra Plataforma i contribueixin a difondre la necessitat de comptar amb estàndards reconeguts en el camp de la construcció. Només amb el màxim suport de tots els implicats en el sector serem capaços d'assolir els objectius marcats per Europa.

Font: https://elpais.com/elpais/2017/09/11/alterconsumismo/1505136964_747241.html